fbpx

Zo creëer je klantwaarde

Wim Hoving

Architect ISM-methode

Wie klantwaarde wil realiseren kan met 5 kernelementen resultaatgericht werken:

1. Afspreken

Onderhoud actuele serviceafspraken (SxLA) met alle partijen in de serviceketen. Zorg dat ze reëel en compact zijn, de verwachting goed weergeven en meetbaar zijn. Dit vergt dynamisch overleg over wensen en resultaten. De waarde is een goede relatie en afgestemde wederzijdse verwachtingen.

2. Instandhouding

Hou de dienst in stand, monitor, herstel en support waar nodig. De klantwaarde is dat de gebruiker beschikt over de afgesproken dienst.

3. Vernieuwing

Vernieuw de dienst door flexibel, snel en zorgvuldig te wijzigen. Vertaal servicewensen naar functionele, functionerings- én leverings-eisen. De waarde is dat dienst aansluit op de behoefte van de klant.

4. Optimalisatie

Optimaliseer de dienst door continu risico’s en kansen in beeld te brengen en af te handelen. Kijk naar technische onvolkomenheden, en naar organisatorische onvolkomenheden die hier meestal aan vooraf gaan. De waarde is optimale duurzame, veilige en efficiënte dienstverlening.

5. Monitor

Breng actueel de kwaliteit van de dienst én de gebruikerstevredenheid (experience) in beeld. Zonder actueel inzicht in het klantresultaat is sturing uitzichtloos, willekeurig en te laat. De waarde is actuele stuurinformatie en inzicht in de prestatie voor de betrokkenen.

Ten slotte

De 3 valuestreams Instandhouding, Vernieuwing en Optimalisatie (Run, Build en Optimize) veranderen klantverwachtingen in diensten. Door de valuestreams slim in te richten, kunnen ze gebruikmaken van de kernprocessen die in iedere IT-organisatie voorkomen, waardoor Flow en efficiency in de uitvoering ontstaan. (Zie “De ISM-methode, versie 5”)

Wim Hoving
Resultaatgericht verbinder van mensen en methoden
Architect van de ISM-methode

thuiswerken in de IT ism methode

Thuiswerken en de impact op leiderschap in de IT – 9 tips

Nederland is massaal gaan thuiswerken. Dat geldt ook voor IT-ers. Thuiswerken in de IT heeft grote impact en vraagt om andere samenwerking en leiderschap!

10 ITSM trends en tips voor 2024

Graag presenteer ik hierbij mijn IT Service Management trends en tips voor 2024! In 2023 zagen we veel IT-organisaties worstelen met de kwaliteit van hun dienstverlening. Onder grote druk hebben ze...
itil processen ism methode it

Maak ITIL eenvoudig, beheersbaar en agile met ISM

Als IT-manager wil je grip op processen. ITIL wordt veel gebruikt maar is complex. Houd ITIL-processen eenvoudig, beheersbaar en agile met de juiste aanpak.

Eenvoudig slagen voor de NEN7510, BIO en ISO 27001 audits.

Compliancy is binnen overheden en de zorgsector niet altijd een vanzelfsprekendheid. De correcte implementatie van de NEN 7510, BIO of ISO 27001 vergt vaak veel van een IT-afdeling.

Daarom is een mix van ITSM-methoden populair

IT-managers willen graag hun werkwijze moderniseren met methodieken zoals DevOps, ITIL4 en Agile. Dat gebeurt vaak stap voor stap, met een hybride mix van elementen uit diverse methodieken. De...

De ideeën en oplossingen in dit blog maken deel uit van de ISM-methode. Deze methode biedt een IT-organisatie een volledig geïntegreerde werkwijze. Een werkwijze op zowel strategische, tactisch en operationeel niveau. In ISM zijn de meest praktische ideeën uit ITIL®, Lean, DevOps en OBM geïntegreerd in één compact en toepasbaar framework. Het ISM-gedachtengoed is als open source vrij en universeel toepasbaar. Deze teksten zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen met bronvermelding vrijelijk verspreid worden.

ISM Portal

Zernikepark 4
9747 AN Groningen

Fokkerstraat 16
3833 LD Leusden

info@ismportal.nl
+3188 – 2034000