fbpx

Serious games voor IT-professionals

Wim Hoving

Architect ISM-methode

Transformeer Theorie naar Praktijk: De Sleutel tot Succes in IT-management

In een wereld waar de dynamiek van IT-organisaties continu verandert, is het van cruciaal belang dat medewerkers niet alleen theoretische kennis hebben, maar deze ook in de praktijk kunnen brengen. Management games kunnen hierin een sleutelrol vervullen. Twee opmerkelijke spellen die zich richten op het herkenen en toepassen van deze praktische vaardigheden zijn Demand-IT 4 ISM en Control-IT 4 ISM. Deze spellen zijn ontworpen om leiders en professionals van IT-organisaties op een interactieve manier te trainen, waarbij de praktijk centraal staat.

Demand-IT 4 ISM: De Kracht van Planning en Samenwerking

Bij Demand-IT 4 ISM draait alles om de interactie tussen de business en IT, met de nadruk op de rol van planning en het realiseren van doelen. De oefening illustreert het belang van duidelijke communicatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie.

“Een deelnemer, die de rol van klantcoördinator kreeg, vergelijkbaar met haar werkelijke functie, had door haar actieve deelname en vastberadenheid in het maken en volgen van plannen een onbedoeld, maar significant effect op het verloop van het spel.

Door deze ervaring leerden de deelnemers de waarde van het duidelijk uitleggen van doelen aan het begin van een project en het belang van het loslaten van het constante najagen, wat leidde tot een merkbare verbetering in de omzet.

Deze game leert hoe essentieel het is voor medewerkers om de impact van hun acties binnen een team te begrijpen en hoe dit de algehele prestaties van een organisatie kan versterken.

Control-IT 4 ISM: Efficiëntie in Infrastructuurbeheer

Control-IT 4 ISM plaatst teams in het hart van de dienstverlening, waar de coördinatie tussen verschillende afdelingen cruciaal is voor het succesvol functioneren van de operatie. Het spel benadrukt het belang van effectieve communicatie en het correct gebruiken van resources, zoals in het geval van de interactie tussen de servicedesk en de specialisten.

Een sessie onthulde de uitdagingen van miscommunicatie, waarbij storingen niet efficiënt werden opgelost vanwege onjuist gebruik van informatie. Door dit probleem aan te pakken, verbeterden de deelnemers niet alleen hun begrip van hoe de theoretische kennis in de praktijk kan worden gebracht, maar realiseerden ze ook een significante verbetering in het efficiënter oplossen van storingen.

Conclusie: investeer in teamdynamiek voor optimaal succes

Krachtige hulpmiddelen

Demand-IT 4 ISM en Control-IT 4 ISM zijn meer dan slechts games; ze zijn krachtige hulpmiddelen in de ontwikkeling van praktische vaardigheden binnen IT-organisaties. Ze bieden leiders en professionals de kans om theorie in praktijk te brengen, te experimenteren met strategieën en direct de impact van hun acties te zien. Dit soort ervaringsleren is onmisbaar in de vorming van effectieve teams en leiders binnen de snel evoluerende wereld van IT.

Het delen van ervaringen, zoals de succesvolle toepassing van spelstrategieën in echte werksituaties, onderstreept de waarde van deze games in de professionele ontwikkeling.

.
Auteur: Martijn Wiedijk
ITSM-consultant en ITSM-opleidingscoördinator

Een Agile mindset in het gemeentehuis

Het management op het gemeentehuis is verantwoordelijk voor de wendbaarheid van de IT-organisatie. Oftewel, de Agile mindset.

Pas modern ITSM toe en krijg regie over jouw IT-organisatie

Modern IT service management (ITSM) geeft je weer de regie over jouw organisatie en dienstverlening. Goed toegepaste ITSM helpt namelijk dergelijke situaties te voorkomen of sneller op te anticiperen. Door regie over jouw organisatie te hebben en modern ITSM toe te passen ben je namelijk veel schokbestendiger. De ISM-methode heeft een aantal concrete toepassingen waardoor jij als IT-manager weer leider wordt met regie over zijn organisatie. Tevens zorgt de ISM-methode er voor dat jouw team modern ITSM hanteert, zodat jouw team alle moderne uitdagingen het hoofd kan bieden. In dit blog lees je een aantal praktische en toepasbare ISM-tips die je alvast op weg kunnen helpen.  

Welke zekerheid biedt de ISO 27001 norm en audit?

Met de ISM-methode wordt de ISO 27001 norm een integraal onderdeel van het IT service management. Compliancy is dus gegarandeerd.

ISM: ontwikkelplatform voor modern IT-servicemanagement in de publieke sector

De ISM-methode is een praktisch toepassingsmodel en uitermate geschikt voor IT-afdelingen in de publieke sector. De ISM-methode verbetert samenwerking, versimpelt werkwijzen en zorgt dus voor meer efficiëntie en samenhang. Met andere woorden: ISM is een ontwikkelplatform en helpt jouw organisatie met het realiseren van modern IT-servicemanagement.

ITIL 4 en ISM

ISM is een ITIL 4 toepassing. ISM vereenvoudigt ITIL 4 en brengt de 34 practices terug tot de kern met het ISM procesmodel.

De ideeën en oplossingen in dit blog maken deel uit van de ISM-methode. Deze methode biedt een IT-organisatie een volledig geïntegreerde werkwijze. Een werkwijze op zowel strategische, tactisch en operationeel niveau. In ISM zijn de meest praktische ideeën uit ITIL®, Lean, DevOps en OBM geïntegreerd in één compact en toepasbaar framework. Het ISM-gedachtengoed is als open source vrij en universeel toepasbaar. Deze teksten zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen met bronvermelding vrijelijk verspreid worden.

ISM Portal

Zernikepark 4
9747 AN Groningen

Fokkerstraat 16
3833 LD Leusden

info@ismportal.nl
+3188 – 2034000